Care este cea mai bună soluție pentru crearea unui magazin online?

Ca orice întrebare generală, nu putem oferi un răspuns specific. Fiecare proiect este unic și nevoile fiecărui client sunt diferite de aceea nici soluția nu poate fi mereu aceeași. Am pregătit însă câteva variante pe care le aveți și am încercat să ilustrăm cât mai bine avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Un magazin online care folosește o platformă open source specializată în comerțul online

Aceasta este probabil cea mai răspândită variantă pentru magazinele online mici și medii. Exista câteva platforme foarte răspândite pentru magazine online precum Prestashop, Open Cart sau Magento care sunt folosite de milioane de magazine din toată lumea. Fiecare asemenea platformă are avantaje și dezavantaje constând în functionalitatile deja incluse, existența de module pentru integrarea ușoară a serviciilor de livrare și plată din Romania (ex: Fan Courier, Urgent-Cargus, MobilPay, Libra Pay samd) dar și disponibilitatea ci costul programatorilor care au suficientă experiență cu fiecare din acele platforme astfel încât să vă ajute cu o implementare de succes.

Oricum, fiecare din platformele deja existente de comerț online, vine din start cu o gamă foarte largă de funcționalități deja incluse. În marea majoritate a cazurilor, nevoile dumneavoastră sunt deja acoperite din start. Daca totuși aveți nevoie de o soluție mai specială, poate vreți să integrați magazinul online cu sistemul prorpiu de contabilitate sau de gestiune a stocurilor, atunci puteți apela la un programator care să dezvolte un modul special pentru dumneavoastră. Însă dificultatea unei asemenea implementări este destul de mare deci vă puteți aștepta și la costuri ceva mai mari.

În plus, trecerea de la o platforma de comerț online la alta este foarte dificilă astfel încât dacă la 3 ani de la lansare ajungeți la concluzia că nu ați făcut cea mai buna alegere, o eventuală migrare la o altă soluție mai convenabila vă fi probabil destul de costisitoare.

Pe de altă parte, pentru o bună parte din magazine nu se va ajunge niciodată în această situație deci există suficiente povești de succes a magazinelor lansate folosind o asemenea platformă open source. În plus, folosind o asemenea platformă, aveți opțiunea de a opta pentru un template comercial care poate face atât costul cât și durata de implementare să scadă sub jumătate. Mai multe detalii puteți găsi în articolul nostru despre avantajele și dezavantajele folosirii unui template atunci când creați un site.

Un magazin online care folosește un modul al WordPress

Avem deja un articol referitor la avantajele și dezavantajele folosirii WordPress pentru crearea unui site online și am menționat deja acolo că la nevoie exista și module care pot transofrma WordPress într-un magazin online, cel mai popular dintre acestea este WordPress.

Trebuie avut în vedere faptul că totuși WordPress nu este o platformă dedicată comerțului online chiar dacă modulul Woocommerce îi conferă și aceste funcții. Prin urmare, veți observa că multe din funcțiile mai avansate existente în platformele open source dedicate comerțului online nu se găsesc și la această soluție. Unele pot fi adăugate cu ajutorul unor module suplimentare dar asta poate crea o complexitate nedorită. În plus, daca WordPress excelează la simplitatea în administrarea conținutului pentru site-urile de prezentare sau platformele de știri, atunci când el e transformat într-un magazin online, veți descoperi că administrarea produselor și a comenzilor este relativ anevoioasă în comparație cu alte platforme.

Există și câteva avantaje totuși la aceasta soluție. În primul rand, revenim asupra faptului că WordPress este foarte potrivit pentru site-uri de prezentare. Deci dacă aveți un site care are o zona de magazin online dar și o zonă de prezentare cum ar fi o pagina Despre noi sau una de Servicii, veți descoperi că prin WordPress, paginile de prezentare sunt mai ușor de administrat decât printr-o platformă de comerț online.

În al doilea rand, daca doriți o soluție low cost și rapida și vă orientați spre un template, numărul de template-uri disponibile pentru WordPress + Woocommerce e semnificativ mai mare decât cel disponibil pentru alte platforme de comerț ceea ce poate fi un avantaj semnificativ.

În concluzie, recomandăm această soluție proiectelor în care aspectul de comerț online este o parte secundara a site-ului. De exemplu un site al unei companii care are și un gift shop cu câteva produse care pot fi cumpărate. Sau un site care vinde doar câteva produse. Daca totuși doriți să creați un magazin online, nu un site de prezentare care mai și vinde câteva produse, atunci nu vă putem recomanda această soluție cu bună credință. E posibil să fie mai rapid de lansat și chiar mai puțin costisitor dar pe termen mediu sunt șanse considerabile să regretați decizia luată.

O platformă personalizată de magazin online creata integral pentru dumneavoastră

Aceasta este bineînțeles soluția cea mai complexa și totodată varianta pentru care timpul de așteptare și costurile sunt cele mai mari. Avantajul este că practic nu există limite în privința functionalitatilor ce pot fi implementate. Cele mai mari și mai complexe magazine din lume dar și din Romania folosesc platforme personalizate și au echipe dedicate care se ocupă ele.

Pentru noi un asemenea proiect este magazinul Best Tires, unul din cei mai mari comercianți de anvelope, jante și accesorii auto din Romania. Pentru acest proiect a trebuit să luam în calcul o serie de cerințe speciale precum

  • Integrare cu servicii multiple de curierat din Romania și cu diverse servicii de plata cu cardul
  • Integrare cu diferiți furnizori de produse din Europa, fiecare cu specificații diferite, pentru preluarea automată a produselor disponibile, a prețurilor și a stocurilor
  • Generare de fișe de transport a curierilor proprii, dar și de fise de comandă săptămânală către furnizorii din Europa pentru completarea stocului cu produsele necesare
  • Sistem de programare la montaj integrat cu comenzile plasate în site
  • Integrare cu sistemul propriu de administrare a stocurilor și a facturilor
  • Gestionarea transferului de produse între depozitele proprii pentru a asigura nevoile comenzilor cu ridicare din punctele de lucru sau cu montaj
  • Integrate cu alte servicii externe (facebook, google, compari.ro, shopmania etc)
  • Un sistem de gestionare și monotorizare a operatorilor din departamentul de online care interacționează cu platforma dar și a mecanicilor și responsabililor de depozit

Genul de funcționalități descrise aici nu ar exista într-o platformă open source iar implementarea lor pe o asemenea platformă ar fi fost dificilă și extrem de costisitoare. Prin urmare, pentru un asemenea tip de proiect, dezvoltarea unei platforme dedicate a fost soluția cea mai eficientă.

Totuși, această situație se aplica unui număr mic de proiecte de magazine online. În plus, pe lângă costurile inițiale mai ridicate, o asemenea soluție mai prezintă un dezavantaj reprezentând dependența de o anume echipa de dezvoltare web. După cum am menționat, exista probabil peste un milion de magazine online create cu platformă open source Presta Shop. În consecință exista totodată și mii sau milioane de programatori cu experiență cu aceasta platformă.

Prin comparație, platforma din spatele magazinului Best Tires a fost construită de mica noastră echipă. Asta nu înseamnă că o alta echipa nu ar putea să preia mai departe munca noastră și să continue eforturile de dezvoltare în momentul în care vor apărea noi cerințe însă ei vor avea nevoie de o perioadă de adaptare ceea ce face trecerea de la o echipă de dezvoltare la alta relativ anevoioasă. Unele agenții web privesc asta ca un avantaj deoarece în esență recomandând clienților o platformă proprie se asigură că în majoritatea cazurilor acei clienți vor fi dependenți de echipa lor pentru mentenanță și dezvoltări ulterioare. Noi încercam să explicam cât mai clar potențialilor clienți aceste îngrijorări tocmai pentru a fi siguri că la final ajungem la varianta cea mai bună pentru aceștia. Am învățat în timp că recomandările primite de la clienții mulțumiți de colaborarea noastră sunt mai productive decât tentativele de a-i ține captivi facandu-le dificilă colaborarea cu alte echipe.

Excepția de la aceasta regula, magazinul Best Tires deja menționat, este clientul nostru de mai bine de 10 ani, chiar am putea spune că am crescut împreună. Și bineînțeles suntem deschiși la a construi asemenea parteneriate în viitor și cu alti clienți însă realistic vorbind, foarte puține proiecte sunt potrivite pentru o asemenea soluție.

Platformă la cheie pe bază de abonament lunar

Ca și avantaje și dezavantaje această soluție este o combinație între platforma personalizată și platforma open source așa cum au fost descrise mai sus. În esență este vorba de platforme personalizate dezvoltate de companii dar care încearcă să acopere nevoi cât mai generice și care în loc să fie vândute pentru un cost inițial mai mare, sunt închiriate în regim de abonament pe o perioadă nelimitată.

Un avantaj similar specific platformelor personalizate dezvoltate de echipe din Romania este că tind să aibă integrări la cheie cu serviciile populare din Romania cum ar fi curierii români sau serviciile de plată din Romania. În plus, în cazul apariției de noi furnizori de pe piață din Romania, este posibil să apară actualizări care să adauge noi integrări fară să apară niciun cost adițional pentru dumneavoastră.

De asemenea, fiind platforme care sunt închiriate unui număr mai mare de clienți, tind să acopere un număr mai mare de funcționalități generice ca și platformele open source, spre deosebire de o platformă personalizată dezvoltată special pentru dumneavoastră.

Costul poate fi și un avantaj și un dezavantaj. Teoretic nu e necesar un buget inițial foarte mare, însă daca doriți un concept grafic personalizat, acesta vă trebui plătit că și la un site de prezentare sau magazin normal. Iar plata unui abonament în loc de un cost inițial de achiziție mai mare are avantaje și dezavantaje evidente. Este foarte ușor să calculați în câte luni costul cumulat al abonamentului ar depăși un eventual cost de cumpărare a platformei. Trebuie avut în vedere că și pentru o platforme pe care o cumpărați integral de la început, vor exista totuși costuri constante pentru găzduirea acesteia și pentru mentenanță. Aceste costuri sunt deja incluse în abonamentul pe care l-ați plăti prin închiriere.

Totuși, consideram că principalul dezavantaj al acestei soluții este dependența exclusivă de echipa care a dezvoltat platforma. Când am vorbit de platformele personalizate, spuneam că un dezavantaj este faptul că tindeți să deveniți dependent de echipa care v-a dezvoltat inițial platforma. Totuși, exista posibilitatea să migrați către un alt furnizor la nevoie. Nu va fi un proces ușor însă până la urma o puteți face deoarece în momentul în care ați plătit platofrma respectiva, codul sursă și bazele de date vă aparțin și e alegerea dumneavoastră cu cine veți continua să colaborați.

În varianta de abonament, codul sursă și bazele de date nu vă aparțin niciun moment așadar site-ul va continua să funcționeze doar cât timp continuați să plătiți acel abonament și cât timp agenția care a creat acea platforma continua să existe și să ofere acest serviciu. În principiu, aveți posibilitatea de a vă exporta produsele și de a le crea într-o alta platforma dar atunci practic porniți de la 0.

Concluzie

În cele din urmă, oricare soluție e potrvita pentru un anume proiect. Dacă sunteți la început și nu vreți să vă asumați o investiție inițială foarte mare, o platforma pe bază de abonament ar putea să fie cea mai eficientă.

Alternativ, puteți merge pe o platformă open source și poate un template că să reduceți pe cât posibil costurile. Sau dacă vreți mai mult să prezentați produsele și serviciile având compoenta de comerț online pe plan secundar, puteți să mergeți pe un site de prezentare în WordPress care să aibă să funcționalități de magazin online.

Iar dacă doriți o soluție complet personalizată și adaptată pe modelul dumneavoastră de afaceri și sunteți pregătit să investiți o suma mai mare în prezenta online, atunci puteți lua în calcul o colaborare pe termen lung care să înceapă cu implementarea unei aplicații web sau a unei platforme proprii de comerț online.

În cele din urma, puteți oricând să ne contactati și să ne povestiți despre proiectul dumneavoastră iar noi vom face tot posibilul pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie.